Trevlig Valborg!

Trevlig Valborg på er alla!

Har kommit hem till Märsta och fått lite middag i magen, inget avancerat bara plättar, men gott var det!
Kvällen spenderas i soffan, tittandes på vår nya fina tv. Vi köpte lite chips och dipp till ikväll men jag tror vi skippar det:)

Nu har jag avslutat min andra vecka på vårdcentralen i Fagersta, tiden går så sjukt fort så nu är det bara tre veckor kvar, sen är jag klar!

Pyret ligger högt i min mage just nu så jag har fruktansvärt ont på höger revben. Vad än jag gör som kräver att man spänner magen gör helvetes ont och skratta är smärtsamt...inte roligt...
Det enda positiva är att h*n är väldigt aktiv och låter sig komma till känna hela dagarna.

Jag älskar min lilla baby så mycket!

22.00 är det barnmorskorna, kvällens höjdpunkt!
Bara 32 dagar kvar till förlossning!

Nu har pyret hicka, en underbar känsla. Stefan ligger och känner och stryker på magen...underbart!

Här kommer två bilder på magen från förra veckan...den börjar bli stor!

  

Vecka 36

Pyret

Nu har bebisen ökat med 250 g sedan förra veckan och väger ca 2750 g och är ca 46 cm lång. (34 cm från huvud till stjärt.) Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Många kvinnor upplever att bebisen är mer stilla nu än tidigare. Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.

Mamma
Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst.

Gud vad vi längtar!!

Idag blir det IKEA, sen ska jag ta tåget tillbaka till Norberg för ännu en veckas praktik, kul?

Morgonstund har guld i mun

Igår klev jag upp 05.00 för att 05.45 sätta mig i bilen och köra ca 13 mil till Märsta. Anledningen till att jag ens drog mig upp var föräldrautbildning och jag kännde att jag ville vara med på. Största anledningen är att lära känna andra som ska ha barn samtidigt som mig och Stefan så man får lite vänner och slipper sitta ensam...

Hur som helst så var det himla trevligt att träffa de andra som är med i gruppen men informationen gav inte min så mycket. Inte för att vi läst så många poäng om graviditet/förlossning/barn på skolan men det kändes som att man hade gode stor koll på det mesta. Jag ska iallafall gå dit resterande gånger, man kan ju inte bli dummare precis!:)

Efter en lunch tillsammans med en av de blivande mammorna åkte jag och hämtade nyklarna till vår nya lägenhet!!!! Och när jag kom tillbaka stod Stefan och svärfar med  ett fullpackat släp och väntade på mig. Sen tog det inte lång tid innan allt var inpackat i lägenheten:)

Stefan skruvade ihop det mest viktiga igår medans jag packade upp och diskade rent allt porslin och alla kökssaker man har...en miljon prylar...lätt!

Känslan av att få somna ivår säng igårkväll klår det mesta, jag var så utvilad imorse!

Så nu sitter jag här, i vår fina nya lägenhet i Märsta och rullar tummarna. Stefan jobbar kväll ikväll så jag får roa min bäst själv. Jag ska ta tag och diska upp alla "finglas" och annat porslin och ställa in i skåpet så man får bort lite kartonger från vardagsrummet.

Imorgon går vi in i v.36 och det innebär att det bara är 5 veckor kvar tills pyret beräknas komma!
Gud vad vi längtar!!

Hejs!

v. 35

 
Pyret
Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 227 - 340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben. Barnet väger ca 2,6 kg och är 45 cm lång från huvud till fot.

Mamma

Ditt fundusmått är nu cirka 31 - 35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova.

Bilder kommer så småningom!



 
"Bara" 6 veckor kvar nu...nu är det slutspurten för mig, Stefan och pyret! Igår var jag och träffade min nya barnmorska Gunnel i Märsta och hon var verkligen supertrevlig! Det känns skönt så här på slutet av graviditeten. Jag står fortfarande och stampar på +9 kg, blodtrycket ligger på 110/50 (lågt men OK).
Pyrets hjärta slår med 134 slag/minut och mitt SF-mått ligger på 30.


Nu kan jag verkligen säga att man börjar bli orörlig och otymplig. Jag märker att när jag ska sova så andas jag så himla högt att jag är rädd att väcka de andra som sover plus att jag flåsar massor efter att bara ha hämtat posten...iofs så beror det på att lilla pyret tar upp alla plats i min mage och lungorna är sammanpressade någon annan stans, så det bir ju bättre så småningom!:)


Under hela graviditeten har vi funderat och funderat om det blir en flicka eller pojke och ibland kan jag bli knäpp av allt funderade.


Pyrets hjärtljud har legat på 152, 150, 142, 122 och 134 slag/minut (normalt 110-160) så alla skrönor om att barnets hjärtljud kan tala om könet stämmer ju då inte, om h*n inte bytt kön i magen!
Jag har en fin hormonrand mitt på magen, vilket tyder på en pojke, men mamma hade samma med mig och syrran och ja..vi är ju tjejer!! Madde hade också en, och hon fick en liten tösabit hon, så det stämmer ju inte heller...
Jaja..det är ju spännande att inte veta iallafall, lite charmigt!

Efter BM tog jag tåget tillbaka till Uppsala och väntade på att Stefan skulle sluta. Under tiden hant jag med att inhandla ett par nya sneakers och en hamburgare på Max (sen lunch). När Stefan hämtade upp mig for vi på IKEA och kollade på skötbord och spjälsäng. Hittade direkt vilka vi ville ha så nu är det bara att ta med svärmor som är så snäll och köper det åt oss!
Vi kikade även på ett nytt matbord eftersom vi lämnade det (super) gamla i Skell. Hittade ett bord vi fastnade för, men ett problem återstår...STOLAR!!! Vilken djungel! Ska kolla vidare på IKEAS hemsida ikväll...

Idag kom Stefans farfar förbi en sväng och jag åket med honom hem och lekte lite med katten Malta. Det bjöds även på kaffe och kubbar vilket var riktigt gott.

I eftermiddag ska jag stå för middagen..det blir kycklingfileer fyllda med fetaost och soltorkade tomater med klyftpotatis! Mums!


snart, snart, snart

Det är bara 42 dagar kvar till beräknad förlossning! Kan ni fatta!?!? Det är ju snart!!

Flytten

Nu sitter jag i svärfar och Ullas kök i Norberg och har precis ätit lite frukost...

Nu har jag offeciellt flyttat från Piteå. Insåg igår morse att jag nog inte kommer att bo i Piteå på mååånga många år, om vi ens kommer att göra det återstår ju att se.

Sista veckan har jag verkligen försökt träffa alla nära och kära och säga hej då men självklart har man inte hunnit med alla..men men...man kan ju inte dela på sig precis...

Flyget igår gick bra men precis när jag kommit ner till tåget så gick det..surt..fick vänta i 20 minuter på nästa..sen hämtade Stefan upp mig på stationen i vår fina nya bil och vi for till BabyLand för att kolla in Baby Boxen som vi skulle få. Hittade mycket fint där kan jag säga ;)

Sen hämtade vi upp Anders och for till Norberg...världens längsta bilresa enligt mig..jag hatar den vägen....

På torsdag ska vi hämta nycklarna till lägenheten och förmodligen börja flytta till helgen. Stefan jobbar dock helg..men bara vi får in alla möbler så det är gjort iallafall, så jag kan börja pyssla på och stöka.

IKEA ska också få sig ett besök nästa helg..då ska vi inhandla spjälsäng och skötbord + en massa massa mer!


Däremot så saknar jag mitt lilla gryn Nova så det gör ont...det är lika jobbigt att lämna henne varje gång..nog för att hon kommer på några veckor...men det gör ont i hjärtat iallafall..!


Nu blir det Konsum i Norberg som ska få sig ett besök!


v. 33

image97

Ändrade planer...IGEN!!

Siter på bibblan i skolan med gråten i halsen (jag hatar hormonförändringar).

Jag känner mig så jäbla motarbetad just nu att jag håller på att kvävas...men nu är det beslutat iallafall:
Det blir inget studieuppehåll.


Jag ska pina mig igenom de fem sista veckorna i skolan (och av graviditeten) så att jag slipper ta igen tiden i december. Allt blir visst mycket bättre då...

Förhoppningsvis kommer jag att orka med det både fysiskt och psykiskt och jag håller tummarna för att bebisen ska palla med det.
Min kropp = bebisens hus.


Jag blir så förbannad på folk som säger "kämpa den sista tiden, det är ju BARA fem veckor". Folk förstår inte att jag redan kämpat i 7½ månad, gravid och allt vilket INTE är det lättaste! Tror ni man har fått ens lite beröm för det?? Nix..skulle inte tro de..man ska tydligen vara stålkvinnan fast man är gravid..undra hur folk hade resonerat om det handlade om en karl??? Jag känner att jag inte har någon energi kvar egentligen men jag orkar inte med allt gnäll längre..så nu är det bara att bita ihop och dra runt på sig själv + ca 10kg i fem veckor, man kan ju alltid vila på kvällarna har jag hört...bara hoppas att psyket håller för detta...

Efter dessa fem veckor är det 1 vecka kvar tills bebisen är beräknad, hoppas man hinner ladda lite för det också...skulle ju vara tråkigt annars...

Nu har jag fått avreagera mig lite iallafall. Känns genast mycket bättre :) Jag har verkligen tur att ha så bra lärare som jag har som verkligen förstår min situation och hjälper mig med allt!

Tack Pia W, du ska veta att det uppskattas!


I eftermiddag blir det iallafall fika med Linda H och Therese och DET ser jag fram emot kan jag lova!!


Längtar hem till mitt lilla hjärtegryn Nova just nu, men i helgen ska vi bara ha det gott och vara ute i naturen i Långträsk tillsammans med mamma, Patrik, Louise och Peder. Det ska verkligen bli såå skönt! Sen har jag några lediga dagar tills allvaret börjar igen...

Villa, volvo och vovve!

De tre världskända V:na!


 

Villan
Ja..någon villa har vi ju direkt inte. Snarare en lägenhet på 4 våningen á 70 kvm. Det är kanske inte så stort och vi bor iofs inte i den än, MEN...det är vårt! :)

Volvon
Bilen hände idag! Idag har jag och Stefan köpt oss en bil!
Jag kan ju berätta att min erfarenhet av att äga en bil sträcker sig till min ingifta fasters gamla Saab 900 som dock fick tacka för sig för två somrar sen.
Åter till bilen, det blev en Volvo V70, årsmodell 2004. I skrivande stund vet jag inte så mycket mer, får uppdatera senare!
Jag kan iallafall säga att jag är hemskt glad över detta!
En bil, en Volvo, det är ett mycket stort steg för mig :)

image96
OBS! Lånad bild!
Vovven
Nova hade jag redan innan jag träffade Stefan, hon blev min familj i januari-05 och hon kommer alltid att vara mattes hjärtegryn!


image92










Vem stack iväg med våren??

Det sitter jag just nu och funderar över eftersom det blåser och snöar som galet här ute...befinner mig i Skell i veckan kanske jag ska nämna...

Senaste rapporten från Skell skvallrade om solsken...men solen lyser verkligen med sin frånvaro..ordagrant!

Vecka 33 i veckan..tick tack tick tack!...

I magen:
Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mesta delen av tiden. Nu kan den till och med ha REM-sömn, det vill säga den delen av sömnen som man drömmer under. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.
Bebisen väger ca 2,2 kg och är ca 43 cm lång.

Mamma:
Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.


Ikväll har jag och Karin blivit bjuden på en mycket god middag:
Färsk pasta med chevré ost, kräftstjärtar, soltorkade tomater och vitlöksstekta champinjoner. SUPERGOTT!!!!

Imorgon ska vi ha barn HLR på skolan, känns riktigt bra nu när man själv ska bli förälder så borde man ju kunna vad man ska göra om olyckan är framme!

Snart får man gå och lägga sig!

v. 32

Igår kom min älskade karl till Piteå för en snabbvisit och det känns sååå skönt att han är här! Dagen har spenderats tillsammans med Lina, Madde och Lilo på stan där vi käkade det godaste lunchen på mycket länge. Ska be Micke om receptet ;)

Idag gjorde jag slag i saken och inhandlade min första amnings-bh. Och om ni trodde att dom var snygga får ni tänka om..fulare finns inte att få tag i men det ska ju tydligen vara mycket praktiskt har jag hört. Praktik före estetik...

Lillefotingen i magen sparkar och lever om hur mycket som helst och nu börjar man förstå att det är ett barn där inne! I söndags gick vi in i vecka 32, vilket innebär att det bara är 8 veckor kvar till BF (31 maj).

Nu börjar även flytten till Märsta närma sig..shit vad jag längtar till vår nya fina ljusa lägenhet!

Idag har jag fattat en stort beslut som var lite jobbigt...jag har nämligen bestämt mig för att ta studieuppehåll från och med om 3 veckor. Flytt, praktik och i slutet av graviditeten passar inte riktigt ihop. Men det är med sorg i hjärtat som jag inte kan ta examen tillsammans med min härliga klass. Men men...att må bra inför och efter förlossningen känns som prio 1 just nu för mig och min familj!

Nästa vecka drar jag även ner till Skell för en akutvecka, ska bli mysigt att träffa alla och umgås lite:) Självklart har jag bästa platsen att bo på, hos brudarna på 154:an, dom är oslagbara i mina ögon!



V. 32
Mamma

Din livmoder börjar träna sig inför förlossningen med så kallade förvärkar.

Det är inte dålig kondition som gör att du flåsar. Lungorna tar stor plats i kroppen de sträcker sig från nyckelbenen ner till diafragman. Om du bara använder en del av lungkapaciteten när du andas undanhåller du kroppen det syre den behöver.


Barn

I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr. Huvudets omkrets är 30 cm. Musklerna utvecklas och fett inlagras under huden. De flesta rynkorna i ansiktet är borta. Barnet börjar få rundare former. Det är allt svårare för din baby att göra stora rörelser. Fingertopparna har fått vassa naglar.